jueves, 31 de julio de 2008

Música per a la Integració a Blanes

La música és un llenguatge universal a través del qual es poden expressar les cultures més diverses. La seva capacitat per transcendir barreres culturals i lingüístiques la converteix en una eina excel·lent per establir un diàleg enriquidor entre les diferents tradicions que conviuen a la nostra societat. En un món cada cop més globalitzat però on encara perviu la diversitat, l’Obra Social ”la Caixa” impulsa el projecte DIVERSONS – Música per a la integració, una proposta integradora que fomenta, a través de la música, l'intercanvi entre les diferents cultures i tradicions establertes al nostre país. Diversons porta a escenaris populars músics que interpreten música d'arrel o d'inspiració tradicional dels seus respectius països o cultures d'origen.
L’Obra Social ”la Caixa” impulsa des del 2005 el programa DIVERSONS - Música per a la integració a tot el territori espanyol, amb l'objectiu de fomentar la integració i la convivència entre cultures –tant les nacionals com les que procedeixen d'altres països–. DIVERSONS – Música per a la integració ofereix una atractiva i valuosa plataforma d'expressió als nombrosos intèrprets i conjunts de músiques del món que, originaris dels llocs més diversos, resideixen i elaboren la seva proposta creativa al nostre país. Així, aquest cicle ofereix l’oportunitat de conèixer en directe les tradicions musicals més variades a través d’artistes que s’han desplaçat de les seves cultures originàries a casa nostra.
En aquesta ocasió, i amb la col·laboració de l’Ajuntament, l’Obra Social ”la Caixa” porta a Blanes dos concerts del cicle Diversons els dies 2 i 8 d’agost, a càrrec dels grups Kilema (música de Madagascar) i Asíkides (música grega). Els concerts tindran lloc a la Plaça de l’Església a les 22h.

Kilema
Resident a Andalusia, el cantant malgaix Kilema s’ha convertit en un dels artistes de referència de la seva terra natal. Va iniciar la seva carrera professional en el trio del conegut Justin Vali, amb el qual va viatjar pel Japó, Austràlia, Nova Zelanda i Estats Units, oferint les tradicions i la cultura de la gran illa africana de l’oceà Índic. L’any 1999 va publicar el seu primer àlbum com a solista, titulat Ka Malisa, en el qual des de les seves arrels malgaixes s’obria a les influències de músiques de tot el món. Des d’aleshores ha continuat la tasca d’investigació i difusió de les músiques tradicionals de la seva terra, ja sigui amb nous treballs discogràfics o amb la participació en nombrosos festivals, en els quals sempre deixa un record molt especial, tant per la seva personalitat alegre i oberta com per la sorpresa que generen entre el públic uns instruments tan impactants com el marovany o el kabosy.

Asíkides
Sota el nom que rebien els músics que, durant l’imperi otomà, viatjaven per Grècia oferint les seves cançons, quatre grecs, una xipriota, un italià i un brasiler han creat aquest projecte que intenta recrear un viatge musical pels diferents estils desenvolupats en terres gregues amb el pas del temps. Per tant, el repertori d’aquesta formació es nodreix d’elements europeus, àrabs, balcànics i turcs, en un mestissatge espontani i natural, ple de sentit i sensibilitat. Els sis integrants del grup tenen uns bagatges personals i professionals que garanteixen la qualitat de les actuacions. A més dels estudis en alguns dels millors conservatoris de la Mediterrània, han treballat amb artistes de prestigi internacional com Omar Faruk, Yurdal Tokcan, Ara Dinkjian, Miquel Gil o Ross Daly. I, als qui caureu rendits davant de la seva música, dir-vos que el mot ‘asíkides’ ve de la paraula turca ‘asik’, que significa “enamorat”. Tot lliga.

No hay comentarios: