viernes, 20 de junio de 2008

Compostatge Casolà

El compostatge és un procés que permet la reutilització de les restes de la matèria orgànica (resultants de la poda, el jardí, la fullarca...) i les converteix en adob de qualitat per als horts i jardins. Totes les persones que estiguin interessades en fer compost casolà i contribuir a la reducció dels residus urbans de matèria orgànica, poden sol·licitar gratuïtament el compostador a l'Ajuntament de Tordera, fins al 25 de juliol.
L´Àrea de Medi Ambient de l'Ajuntament de Tordera impulsa de nou la campanya de foment del compostatge casolà per a la gestió i el tractament de la matèria orgànica. La campanya està adreçada a tots els veïns del municipi que disposen a casa d´una zona verda on hi tenen hort o jardí en els quals s´hi genera una quantitat significativa de restes vegetals.
El compostatge és un procés natural de descomposició de les restes dels residus orgànics del qual s'obté adob de qualitat per a l'hort i el jardí. A casa es poden reciclar i convertir en adob les restes orgàniques que diàriament s'originen de la poda i de la neteja de les restes vegetals del jardí com ara fullaraca, branques, pinyes, matèria seca, així com la matèria verda, és a dir, gespa tallada, restes de l´hort i restes de menjar sobrant dels àpats diaris: restes de fruita, verdura, closques d´ou i fruits secs, el marró del cafè i les restes de les infusions.
Per poder fer compostatge cal situar el compostador a l´ombra en contacte directe amb la terra. Un cop col•locat ja s´hi pot abocar la matèria seca i la matèria verda sempre a proporcions iguals, un cop per setmana. Si la quantitat abocada es important, es remenarà la barreja per afavorir la seva aireació. Al cap de quatre o cinc mesos ja es pot obtenir compost. Amb aquest sistema es pretén reduir les restes de residus que diàriament van a parar a l´abocador i obtenir un adob de qualitat per a l´hort i jardí.
Per tal de difondre aquesta mesura, l´Ajuntament de Tordera lliurarà gratuïtament un compostador a tots els veïns que el sol·licitin prèviament. Per fer-ho cal adreçar-se a l'Àrea de Medi Ambient de l'Ajuntament (pl. Concòrdia s/n) o bé trucant al tel. 937643717. El termini per formalitzar la sol·licitud del compostador finalitzarà el dia 25 de juliol.

No hay comentarios: