sábado, 24 de mayo de 2008

Josep Maria Massons, Creu de Sant Jordi 2008

El doctor Josep Maria Massons i Esplugas, fill adoptiu de Santa Susanna, ha estat guardonat enguany amb la Creu de Sant Jordi per la seva gran contribució a la medicina, concretament durant els anys de la Guerra Civil, quan va treballar en el primer servei d’urgències hospitalàries de 24 hores de l’Estat espanyol, als Serveis de Cirurgia de l’Hospital Clínic. Durant aquells anys va aconseguir molt de prestigi pel seu innovador tractament pels ferits de bala.
Massons va néixer a Valls (Tarragona) l’any 1913 i s’instal·là a Barcelona per exercir de metge. Malgrat tenir la seva residència a Barcelona, la seva vida ha estat lligada a Santa Susanna, on passava els caps de setmana i èpoques de vacances amb la seva família a la masia Rabassa. També va ser a Santa Susanna on es va casar en segones núpcies amb Leocadia Rabassa Raab, nascuda a New York, última titular d'unes terres a Vallxirau que la seva família cultivava des de 1280.
A banda de la seva faceta com a metge, Massons és un historiador brillant. Destaquen els seus treballs d’història de la medicina i, també, sobre la història de Santa Susanna, que va plasmar en el llibre La Història de la Vila de Santa Susanna, editat per l’Ajuntament de Santa Susanna l’any 2000. Pel seu valuós treball sobre el municipi, li fou concedit el títol de Fill Adoptiu de Santa Susanna i la Medalla d’Or de la Vila per resolució plenària de 18 d’abril de 2001. D’altra banda, el Ple de la Corporació, en sessió de 27 de setembre de 2007, va recolzar la petició de concessió de la Creu de Sant Jordi promoguda per la Societat Catalana d’Història de la Medecina, l’Acadèmia i Laboratori de Ciències Mèdiques i la Reial Acadèmia de Medicina de Catalunya.
El doctor Massons és també autor de nombrosos treballs publicats en diferents revistes, sobretot en la revista Gimbernat, òrgan de la Societat Catalana de la Història de la Medicina, que va presidir durant quatre anys. Està en possessió de la Cruz del mérito militar i la Cruz del merito aeronàutic, pel seu llibre Historia de la Sanidad militar española. I és membre numerari de la Reial Acadèmia de Medicina de Catalunya.

No hay comentarios: