viernes, 3 de octubre de 2008

Inauguració de la restauració del Búnquer

Santa Susanna inaugurarà el proper diumenge 5 d’octubre, a les 13 h., la restauració del Búnquer de la Guerra Civil, ubicat a la platja de les Dunes. La inauguració comptarà amb una visita guiada a càrrec de l’historiador Pere Tardà. Aquest fort, construït l’any 1938 pels brigadistes com a element defensiu durant els bombardejos, és de formigó armat i està situat sobre una base de pedra. A l’interior s’hi accedeix per un passadís que presenta a mà dreta un petit armari. L’espai central té una superfície més elevada que correspon a l’emplaçament de la metralladora. Les parets que miren a la costa tenen dues boques de foc i observació.
Dels més de 50 búnquers que es troben a la Costa del Maresme, aquest és el primer que rep aquesta distinció i juntament amb Premià de Mar són els únics que, de moment, han vetllat per a la seva conservació. Durant la Guerra Civil Espanyola (1936-1939) van ser molt freqüents els bombardejos sobre la població civil. A partir de l’agost de 1937 al llarg de la Costa del Maresme, com també a la resta del territori català i de l’Estat, el govern de la República i l’Exèrcit Popular van realitzar importants obres de fortificació de defensa, més de 40 búnquers, només en aquesta costa. El perill provenia tant d’atacs aeris per part de l’aviació feixista italiana, aliada de Franco, com de possibles desembarcaments franquistes. Les forces repressives del General, situades a Mallorca, pretenien bombardejar principalment Barcelona, i iniciaven els atacs aeris des del Maresme.
Santa Susanna, aleshores Montagut de Mar, tenia dues fortificacions: una de més gran situada estratègicament prop de la riera (desapareguda per l’erosió del mar), i aquesta altra a la Platja de les Dunes, que es va construir el 6 d’octubre de 1938.
Passada la Guerra, durant els anys 40 l’Exèrcit va mantenir aquestes estructures com a destacaments d’observació per defensar-se d’una possible invasió aliada. Posteriorment han anat quedant en l’oblit.
L’any 2008 i per tal de deixar constància d’uns fets de gran transcendència històrica, l’Ajuntament de Santa Susanna ha declarat aquest monument Bé Cultural d’Interès Local. També s’han realitzat les obres de reconstrucció i senyalització.

No hay comentarios: